Τι είναι αναιμία?
Αναιμία είναι η ελάττωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της ποσότητας της αιμοσφαιρίνης στο αίμα του ανθρώπου.

Ποια είναι τα κυρία συμπτώματα μιας αναιμίας?
Τα κυρία συμπτώματα είναι η ωχρότης του δέρματος και των βλεννογόνων, η εύκολη κούραση, το λαχάνιασμα (δύσπνοια μετά κόπωσης) λόγω έλλειψης οξυγόνου, η ταχυκαρδία, η πτώση των τριχών, η φθορά των νυχιών κεφαλαλγία, ίλιγγοι, μυική αδυναμία, νευρικότητα, εμβοές των αυτιών και άλλα. Σε ορισμένες μορφές αναιμίας μπορει να έχουμε γλωσσίτιδα, δυσκαταποσια, διόγκωση του σπλήνα και άλλα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας?
Τα σπουδαιότερα συμπτώματα είναι η αδυναμία, η εύκολη κόπωση, η νευρικότητα, η αδυναμία πνευματικής συγκέντρωσης, η δύσπνοια (λαχάνιασμα), η ωχρότητα του προσώπου, η ανορεξία, τα μικρά οιδήματα στα άκρα, η κοιλονυχια, η αστροφικη γλωσσίτιδα.

Ποια είναι η αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας?
Η αντιμετώπιση της είναι η χορήγηση σιδήρου με τη μορφή σιροπιού η χαπιών. Καλό θα είναι ο πάσχων να λαμβάνει και βιταμίνες, ιδιαίτερα βιταμίνη C (πορτοκαλάδες). Συμπληρωματικά θα πρέπει να λαμβάνει και φερριτινη (εφόσον υπάρχει έλλειψη).

Ποια τρόφιμα περιέχουν σίδηρο?
Όλα τα πράσινα λαχανικά περιέχουν σίδηρο. Μεγάλες ποσότητες σιδήρου περιέχονται στις φακές, στα φασόλια, στο σπανάκι, στις φράουλες, στα βερίκοκα, στα πορτοκάλια και σε άλλα τρόφιμα.

Είναι συνηθισμένη η μεσογειακή αναιμία στην Ελλάδα?
Η μεσογειακή αναιμία είναι η πιο συχνή αιμολυτική αναιμία στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι 1 στα 625 Ελληνόπουλα πάσχει από αυτή τη μορφή της νόσου. Το 8% των Ελλήνων είναι φορείς της νόσου. Η νόσος είναι κληρονομική. Το παιδί κληρονομεί από τους γονείς το παθολογικό γονίδιο.