Είναι οι φλεβικές διευρύνσεις που εντοπίζονται στην περιοχή του πρωκτού, συνήθως μετά από την κένωση (αφόδευση).
Ποια είναι τα συμπτώματα?
Αιμορραγία κατά τη διάρκεια της αφόδευσης και πόνος. Επίσης, μετά την αφόδευση μπορει να έχουμε αίσθημα κενώσεως, πονάκια χαμηλά στην κοιλιά και αίσθημα τεινεσμός (σπασμό στον πρωκτό).
Πόσων ειδών αιμορροΐδες έχουμε?
Είναι οι εσωτερικές, που εμφανίζονται ύστερα από δύσκολη αφόδευση, και οι εξωτερικές, που φαίνονται πάντοτε στην περιοχή του πρωκτού. Ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησης χαρακτηρίζονται και ως 1ου, 2ου η 3ου βαθμού.
Ποια είναι η αντιμετώπιση τους?
Υπάρχουν δυο μέθοδοι αντιμετώπισης - η συντηρητική αγωγή και η χειρουργική αγωγή. Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει τη χορήγηση άφθονων υγρών, τροφών με πολλές ίνες (πιτυρούχο ψωμί,χόρτα,λαχανικά κ.λπ.), την καθημερινή και σε τακτή ώρα κένωση του εντέρου, την άσκηση και γενικά την κινητοποίηση ολοκλήρου του σώματος,την καθαριότητα της περιοχής (υδρόλουτρο με χλιαρό νερό), τη χορήγηση αναισθητικών και αντισηπτικών κρεμών (χορηγούνται με συνταγή γιατρού).
Η χειρουργική αγωγή περιλαμβάνει την εγχείρηση που γίνεται είτε με την κλασική μέθοδο, είτε με ακτίνες LASER. Η εγχείρηση μπορει να γίνει και με νοσηλεία μιας ημέρας. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι και μέθοδοι, που δεν εφαρμόζονται όμως σε ευρεία κλίμακα και δεν είναι παραδεκτές απ"όλους.
Τι μπορούμε να κάνουμε, όταν έχουμε μεγάλη αιμορραγία?
Να ξαπλώσουμε με τα πόδια ψηλά και να βάλουμε μια καθαρή πετσέτα η καθαρές και αποστειρωμένες γάζες στην περιοχή του πρωκτού και να πιέσουμε μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία.
Τι μπορούμε να κάνουμε, όταν υπάρχει θρόμβωση της αιμορροΐδας?
Τα ζεστά μπάνια ανακουφίζουν, όπως και οι ζεστές κομπρέσες. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε επάνω τοπικά αλοιφές με αναισθητικό και αντισηπτικό και να ξαπλώσουμε. Η τοποθέτηση πάγου ανακουφίζει από τον πόνο. Εάν τα συμπτώματα (πόνος,τσούξιμο,φαγούρα) δεν υποχωρήσουν, επισκεφθείτε το εφημερεύον νοσοκομείο η το γιατρό σας.
Τι θα πρέπει να προσέξουμε, για να μην πάθουμε αιμορροΐδες?
Θα πρέπει να τρώμε τρόφιμα με άφθονες φυτικές ίνες (λαχανικά,φρούτα,μαύρο ψωμί), να ασκουμεθα καθημερινά,να πίνουμε άφθονο νερό και να πηγαίνουμε στην τουαλέτα σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ.κάθε πρωί).
Ποιες ασθένειες η καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αιμορροΐδες?
Η πιο συνηθισμένη πάθηση που προκαλεί αιμορροΐδες είναι η δυσκοιλιότητα, άλλα και η ορθοστασία (χειρουργοί,κομμωτές,κουρείς,πωλητές κ.λπ.), η κακή διατροφή (έτοιμα φαγητά) και η ακινησία προκαλούν αιμορροΐδες. Επίσης, μπορει να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως και σε ορισμένες παθήσεις (κίρρωση ήπατος, όγκοι εντέρων, κοιλιάς κ.λπ.).