Πόλη Ανατολικής Μακεδονίας, πρωτεύουσα του νομού Δράμας. Αποτελεί έδρα του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος και δήμου Δράμας. Έχει 42,501 κατοίκους και βρίσκεται στις υπώρειες του όρους Φαλακρού, στο βόρειο άκρο της πεδιάδας της Δράμας. Πιστεύεται ότι είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης Δύραμα ή Ύδραμα και ότι από αυτήν πιθανόν πήρε το όνομά της. Είναι εμπορικό, βιομηχανικό και αγροτικό κέντρο της περιοχής, που το κυριότερο γεωργικό προϊών της είναι ο καπνός.

Οι κάτοικοί της, εκτός από την καπνοκαλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού, ασχολούνται με τη δενδροκαλλιέργεια και την γεωργία, το τοπικό εμπόριο, τη βιομηχανία και άλλα αστικά επαγγέλματα. Υπάρχουν καπνεργοστάσια, βυρσοδεψεία, κυλινδρόμυλοι και άλλες επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων. Παρουσιάζει αξιόλογη πολιτιστική κίνηση (φεστιβάλ κινηματογράφου ταινιών μικρού μήκους κ.α.). Έχει πολλά δημόσια καταστήματα (μητρόπολη, νομαρχία, δημόσιο ταμείο, οικονομική εφορία, δικαστήρια, δασαρχείο κτλ.), δημόσια βιβλιοθήκη, συλλόγους κ.α. Το Καπνολογικό Ινστιτούτο, το μέγαρο των Μουσών, η εμπορική σχολή και πολλά άλλα σύγχρονα κτίρια κοσμούν την πόλη. Τέλος έχει πυκνή οδική και σιδηροδρομική συγκοινωνία με τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, οδική με την Καβάλα και τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στη Δράμα σώζονται τα ερείπια πολλών εκκλησιών, όπως η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, των Ταξιαρχών, ο μητροπολιτικός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, που είναι χτισμένος στα ερείπια της παλιάς εκκλησίας. Στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας σώζονται παλιές τοιχογραφίες. Σώζονται ακόμη ερείπια του φρουρίου της πόλης. Στα ανατολικά της Δράμας βρίσκεται το σπίτι του Δράμαλη, του γνωστού από την επανάσταση του 1821 Τούρκου στρατηγού.

Από τα αξιοθέατα πρέπει να αναφερθούν το χαριτωμένο Νησάκι μέσα σε μια λιμνούλα και οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας.
Το ινστιτούτο καπνού είναι το μοναδικό στη χώρα μας.