Δωδεκάνησα
Ο νομός Δωδεκανήσου είναι νησιωτικός νομός στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ορίζεται βόρεια από το νομό Σάμου, βορειοδυτικά από το νομό Κυκλάδων, δυτικά από το Κρητικό πέλαγος, νότια από το Λιβυκό πέλαγος και ανατολικά από τις μικρασιατικές ακτές. Ο νομός αποτελείται από 12 μεγάλα νησιά, πολλά μικρότερα και πλήθος βραχονησίδες που καλύπτουν έκταση 2.683 τ. χλμ. και έχουν 190.071 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Ρόδος (52.318 κάτ. σύμφωνα με την απογραφή πριν από το 2008).

Εκτός από τα μεγάλα νησιά (Ρόδο, Πάτμο, Κω, Λέρο, Κάλυμνο, Νίσυρο, Αστυπάλαια, Τήλο, Σύμη, Κάρπαθο, Κάσο, Μεγίστη ή Καστελόριζο, Τήλο) ο νομός περιλαμβάνει και πολλά μικρότερα νησιά, όπως τα Αγαθονήσι, Ψέριμος, Ποντικούσα, Τέλενδος, Τραγονήσι, Λειψοί, Ρω κ.ά. Οι ψηλότερες κορυφές του νομού είναι ο όρος Αττάβυρος (1.215 μ.) που βρίσκεται στη Ρόδο και το όρος Καλή Λίμνη (1.215 μ.) στην Κάρπαθο. Οι ακτές των νησιών παρουσιάζουν μεγάλο διαμελισμό, σχηματίζοντας όρμους και κόλπους. Τα κυριότερα λιμάνια του νομού είναι αυτά της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου, της Λέρου, της Καρπάθου, της Σύμης, της Πάτμου και της Αστυπάλαιας. Το κλίμα είναι μεσογειακό, ο χειμώνας είναι ήπιος και το καλοκαίρι θερμό και δροσερό. Οι βροχές είναι αρκετές με συχνές καταιγίδες το χειμώνα. Οι πάγοι και τα χιόνια είναι σπάνιο φαινόμενο. Η μέση θερμοκρασία του νομού κυμαίνεται από 14° ως 16'C.

Ο τουρισμός αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος του νομού. Το μεσογειακό κλίμα, οι φυσικές ομορφιές, οι τουριστικές εγκαταστάσεις και τα άφθονα μνημεία της αρχαίας και της μεσαιωνικής ιστορίας των νησιών του νομού αποτελούν πόλο έλξης πολλών τουριστών. Η Ρόδος, το «σμαραγδένιο νησί», είναι από τα μεγαλύτερα τουριστικά κέντρα της Μεσογείου. Σημαντική είναι η τουριστική κίνηση και στα νησιά Κω και Πάτμο, ενώ σταδιακά αναπτύσσονται τουριστικά και τα υπόλοιπα νησιά.

Η γεωργία αναπτύσσεται κυρίως στη Ρόδο και την Κω. Καλλιεργούνται ελιές, εσπεριδοειδή, οπωροφόρα δέντρα (συκιές, αμυγδαλιές, αχλαδιές, βερικοκιές κ.ά.), αρκετά λαχανικά (πρώιμα) και κηπευτικά, σιτηρά, καπνός, αμπέλια, όσπρια, κτηνοτροφικά φυτά. Η αλιεία είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη, γιατί η θαλάσσια περιοχή του νομού είναι πλούσια σε αλιεύματα καθώς αποτελεί πέρασμα των ψαριών που μεταναστεύουν σε άλλες θάλασσες. Η αλιεία καλύπτει τις τοπικές ανάγκες και τροφοδοτεί τις βιομηχανίες κονσερβών και αλιπάστων. Με τη σπογγαλιεία ασχολούνται κυρίως οι κάτοικοι της Καλύμνου. Οι Καλύμνιοι, που θεωρούνται από τους καλύτερους σφουγγαράδες του κόσμου, ταξιδεύουν κάθε χρόνο στις βόρειες αφρικανικές ακτές, κυρίως στην Τύνιδα, και αλιεύουν σφουγγάρια. Η κτηνοτροφία σε όλα τα νησιά έχει μικρή ανάπτυξη και έχει οικόσιτη μορφή. Εκτρέφονται βοοειδή, γιδοπρόβατα, χοίροι, ιπποειδή.

Αξιόλογος είναι ο ορυκτός πλούτος του νομού. Στη Ρόδο υπάρχουν κοιτάσματα χρωμίτη, γύψου και λιγνίτη. Στη Νίσυρο υπάρχουν θειοχώματα, θηραϊκή γη και κίσηρη. Στην Πάτμο και στην Κω υπάρχει σίδηρος, χαλκός, λιγνίτης, μόλυβδος και στην Κάρπαθο γύψος.

Εκτός από τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις που υπάρχουν στα μεγαλύτερα νησιά, στην Κω λειτουργούν εργοστάσια κονσερβών (τοματοπολτού), δερμάτων και καπνού, ενώ στη Ρόδο λειτουργούν εργοστάσια κονσερβών, λαδιού, χυμών φρούτων, καπνού, αλίπαστων, δερμάτων, κρασιών και τροφίμων. Το εμπόριο παρουσιάζει αρκετή κίνηση και ενισχύει την οικονομία των νησιών. Από τα προϊόντα των Δωδεκανήσων περιζήτητα είναι τα κρασιά της Ρόδου και της Κω, το μέλι της Σύμης, τα σφουγγάρια της Καλύμνου και τα κοράλλια της Καρπάθου. Οι πολλές ιαματικές πηγές στη Ρόδο (Καλλιθέα), στην Αστυπάλαια (Μάγγανα), στην Κάλυμνο, στην Κω, στη Νίσυρο (Μανδράκι) και στην Πάτμο (Απολλού) ενισχύουν την οικονομία με τους πολλούς λουσμένους που συγκεντρώνονται από πολλά μέρη της Ελλάδας.

Ο νομός Δωδεκανήσου περιλαμβάνει είκοσι πέντε δήμους:
Αρχαγγέλου (7.779 κάτ.), Αστυπάλαιας (1.238 κάτ.), Αταβύρου (3.225 κάτ.), Αφάντου (6.712 κάτ.), Δικαίου (6.094 κάτ.), Ηρακλειδών (6.963 κάτ.), Ιαλυσού (10.107 κάτ.), Καλλιθέας (10.251 κάτ.), Καλυμνίων (16.441 κάτ.), Καμείρου (5.145 κάτ.), Καρπάθου (5.750 κάτ.), Κάσου (990 κάτ.), Κω (17.890 κάτ.), Λειψών (698 κάτ.), Λέρου (8.207 κάτ.), Λινδίων (3.633 κάτ.), Μεγίστης (430 κάτ.), Νισύρου (948 κάτ.), Νότιας Ρόδου (4.313 κάτ.), Πάτμου (3.044 κάτ.), Πεταλούδων (12.133 κάτ.), Ρόδου (53.709 κάτ.), Σύμης (2.606 κάτ.), Τήλου (533 κάτ.), Χάλκης (313 κάτ.), και τις κοινότητες Αγαθονησίου (158 κάτ.), Ολύμπου (761 κάτ.). Διοικητικά ο νομός υπάγεται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εκτός από την πρωτεύουσα Ρόδο, άλλος μεγάλος οικισμός του νομού είναι η Κως (17.890 κάτ.) [σύμφωνα με την απογραφή πριν από το 2008].