Συμβαίνουν σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες, όπως οι γέροντες, τρόφιμοι ιδρυμάτων, αλκοολικοί, ναρκομανείς, νεαρά άτομα, που κάνουν εξαντλητικές δίαιτες αδυνατίσματος.

Η καλή διατροφή των παιδιών και των ενηλίκων σήμερα μείωσε την συχνότητα των αβιταμινώσεων. Επίσης, ορισμένα άτομα που λαμβάνουν καθαρτικά συστηματικά πάσχουν από αβιταμινώσεις, γιατί δεν απορροφούνται από το έντερο τους οι βιταμίνες.

Η αβιταμίνωση A εκδηλώνεται με μείωση της όρασης κατά τη νύχτα και ξηρότητα επιπεφυκότων, καθώς και ευπάθεια στις λοιμώξεις και τον καρκίνο.
Η αβιταμίνωση B παρατηρείται στους αλκοολικούς και εκδηλώνεται με περιφερειακή νευροπάθεια, απώλεια μνήμης, διάταση καρδιάς, ταχυκαρδία.
Η αβιταμίνωση C παρατηρείται στους κατοίκους της βόρειας Ευρώπης, σε ηλικιωμένα άτομα και στα βρέφη. Εκδηλώνεται με υπνηλία και καταβολή δυνάμεων καθώς και αιμορραγίες.
Η αβιταμίνωση D εκδηλώνεται στα παιδιά με ραχίτιδα και στους ενηλίκους με οστεομαλάκυνση.
Η αβιταμίνωση K είναι αποτέλεσμα της λήψεως αντιπηκτικών ή της χορήγησης αντιβιοτικών, που αλλοιώνουν την εντερική χλωρίδα που παράγει την βιταμίνη K. Εκδηλώνεται με αιμορραγική διάθεση.