Τι είναι η αλλεργία?
Αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποια ουσία που λέγεται αλλεργιογόνος. τα αλλεργιογόνα ερεθίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα,που παράγει ειδικά αντισώματα, τις ανοσοσφαιρίνες Ε, με σκοπό την εξουδετέρωση των αλλεργιογόνων.
Πως εκδηλώνεται μια αλλεργία?
Μια αλλεργία εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους - ως οξεία αντίδραση η ως χρόνια νόσος. Η οξεία αντίδραση εκδηλώνεται με φαγούρα, κοκκινίλες, ναυτία, εμετό, δύσπνοια, ρινίτιδα, οίδημα, άσθμα, βρογχοσκόπιο, καταπληξία. Η χρόνια αντίδραση εκδηλώνεται με συμπτώματα άσθματος (αλλεργικό άσθμα), κνίδωση (αλλεργική κνίδωση), δερματίτιδα, επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα.
Ποια είναι τα είδη αλλεργιών?
Οι αλλεργίες κατατάσσονται σε τέσσερις μεγάλες ομάδες

α)Στις ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ, που προκαλούνται από την εισπνοή κονεύω, γύρης, ακαρεων, μυκήτων, περιττώματα φυτών η ζώων κ.λπ.
β)Στις ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΕΣ, που προκαλούνται από τροφές, όπως τα αυγά, τα ψάρια, οι μπανάνες, τα αλλαντικά, τα αναψυκτικά κ.λπ.
γ)Στις ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ, που προκαλούνται από διάφορα φάρμακα, όπως πενικιλλίνη, τετράκλινη, αμοξυκιλλινη κ.λπ.
δ)ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ, που προκαλούνται από ουσίες που έρχονται σε επαφή με το δέρμα, όπως πλαστικά, μεταλλικά, χημικά κ.λπ.

Είναι συχνή η αλλεργία στους Έλληνες?
Ναι, είναι μια συχνή πάθηση. Το 20% περίπου των Ελλήνων πάσχει από μια μορφή αλλεργίας. Η πιο συχνή αλλεργία είναι το αλλεργικό βρογχικό άσθμα, που είναι πολύ συχνό στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Γιατί έχουν αυξηθεί οι αλλεργίες σήμερα?
Οι αλλεργίες έχουν αυξηθεί σήμερα και οφείλονται στη ρύπανση της ατμοσφαίρας, στο κάπνισμα, στα φυτοφάρμακα, στις διατροφικές συνήθειες, στις ψυχικές καταπονήσεις, στις ιογενεις λοιμώξεις.

Ποια εποχή του έτους εμφανίζονται οι αλλεργίες?
Όταν ο χειμώνας τελειώνει και τα πρώτα μπουμπούκια κάνουν την εμφάνιση τους, τα "άλλα έργα", εν συντομία οι αλλεργίες, εισβάλλουν στη σκηνή και ταλαιπωρούν ενάμιση περίπου εκατομμύριο Έλληνες. Κάτι η γύρη, κάτι η αύξηση της θερμοκρασίας, κάτι τα χορτάρια και η υγρασία, ταλαιπωρούν τους πάσχοντες. Θύματα των εαρινών αλλεργιών είναι οι νέοι, οι οποίοι αποτελούν το 80% περίπου των πασχόντων, ιδιαίτερα οι νέοι ηλικίας 18 έως 35 χρονών, στους οποίους το άσθμα, η ρινοεπιπεφυκιτιδα και η κνίδωση δείχνουν μια ανεξήγητη προτίμηση.
Οι αλλεργίες της άνοιξης είναι οι εποχικές αλλεργίες του αναπνευστικοί συστήματος, των ματιών και του δέρματος, οι οποίες πρωτοεμφανίζονται η παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση κατά την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου, κυρίως μάλιστα τον Απρίλιο και το Μάιο. Τα συμπτώματα τους διαρκούν, με μικρές περιόδους ύφεσης, όλη την άνοιξη.

Τι είναι αλλεργική ρινίτιδα?
Είναι η αλλεργία που εκδηλώνεται με κνησμό στη μύτη, στα μάτια, με μπούκωμα της μύτης, καταρροή, βήχα, φτερνίσματα (πολλά και συχνά). Προκαλείται από γύρη, σπόρους, χόρτα, λουλούδια, ρινίσματα ξύλων, σκόνη. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορει να συνδυαστεί με επιπεφυκίτιδα και να εξελιχθεί σε άσθμα

Τι είναι αλλεργικό άσθμα?
Εκδηλώνεται με έντονο βήχα (ξηρό) χωρίς φλεμματα, με δύσπνοια, συριγμό (σφυρίζουν τα πνευμονία), λαχάνιασμα, φούσκωμα. Εκδηλώνεται ύστερα από εισπνοή καπνού, γύρης, σκόνης, μυκήτων, τροφών, φαρμάκων και άλλων ουσιών. Η κορτιζόνη και τα βρογχοδιασταλτικα βοηθούν την κατάσταση.

Τι είναι η εαρινή (αλλεργική) επιπεφυκίτιδα?
Εκδηλώνεται με έντονο κνησμό στα μάτια και κοκκινίλα. Υπάρχει επίσης φωτοφοβία. Ο πάσχων δεν ανέχεται το φως χωρίς γυαλιά ηλίου. Εκδηλώνεται ύστερα από έκθεση σε καπνό, γύρη σπιτιού, σκόνη, στην εξοχή (γύρη ανθέων). Ο ασθενής νομίζει ότι έχει ξένο σώμα στα μάτια και συνεχεία τα τρίβει.

Τι ρόλο παίζει η σκόνη του σπιτιού στην αλλεργία?
Η σκόνη του σπιτιού αποτελεί μια πολυσύνθετη πηγή αλλεργιογόνων (ακαρεα, μύκητες, γύρη, περιττώματα και τρίχες ζώων, και άλλα). Η αλλεργία από τη σκόνη του σπιτιού εκδηλώνεται με τη μορφή άσθματος, ρινίτιδας (μπούκωμα και φτέρνισμα, καταρροή).

Τι είναι η κνίδωση (ουρτικαρια)?
Είναι μια δερματική πάθηση, που χαρακτηρίζεται από εξανθήματα με πομφό (έπαρση δέρματος), που περιβάλλεται από ερυθρά άλω. Το σχήμα των πομφων συνήθως είναι στρογγυλό, άλλα μπορει να αλλάξει σε λίγα λεπτά. Το εξάνθημα συνοδεύεται από φαγούρα και μπορει να εντοπισθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Εάν προσβληθούν και τα αγγεία κάτω από το δέρμα, τότε έχουμε μια πάθηση που λέγεται αγγειονευρωτικο οίδημα, που προκαλεί οιδήματα στα βλέφαρα, στις παλάμες, στο λάρυγγα (στην περίπτωση αυτή ο πάσχων κινδυνεύει από ασφυξία). Η κνίδωση παρουσιάζεται σε οξεία μορφή (π.χ. τσίμπημα μέλισσας) η σε χρόνια μορφή (π.χ. τροφές, λοιμώξεις).