Πάθηση του δέρματος που αλλιώς ονομάζεται έκζεμα.


Η ευαισθησία για ανάπτυξη δερματίτιδας είναι γενετικά καθορισμένη σε μερικές περιπτώσεις, ενώ σε άλλες οφείλεται σε ερεθιστικές ουσίες του περιβάλλοντος ή σε αλλεργίες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, ξηρότητα και εξάνθημα στο δέρμα. Φυσικά σημεία περιλαμβάνουν ερυθρότητα, εφελκιδοποίηση και πομφόλυγες.
 • Ατοπική δερματίτιδα.

  Χαρακτηριστικά συμβαίνει σε νεαρούς ασθενείς από 3 μηνών έως 16 ετών σε περιπτώσεις που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό πυρετού από χόρτο, αλλεργικής ρινίτιδας ή άσθματος. Υπάρχει ισχυρή γενετική επίδραση αυτής της μορφής δερματίτιδας που μπορεί να επιδεινωθεί από ποικίλα κοινά αλλεργιογόνα, που περιλαμβάνουν την οικιακή σκόνη, πυρίτιδα, από γάτες και σκύλους και γύρη. • Ερεθιστική και εξ επαφής αλλεργική δερματίτιδα.

  Δημιουργείται από άμεσα τοξικές ή ανοσολογικά ενεργές ουσίες στο δέρμα ευαίσθητων ατόμων. Κοινά ερεθιστικά είναι τα απορρυπαντικά, καθαριστικά, σαπούνια κτλ. Κοινά αλλεργιογόνα είναι το νικέλιο, η λανολίνη κ.α. • Επαγγελματική δερματίτιδα.

  Συμβαίνει ως αποτέλεσμα έκθεσης σε ερεθιστικές ή αλλεργιογόνες ουσίες στο χώρο εργασίας. • Δερματίτιδα εκ στάσης.

  Γνωστή και ως κιρσοειδής έκζεμα. Συμβαίνει σε ηλικιωμένους ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια και συνυπάρχει με άτονα έλκη στα κάτω άκρα. • Σπάνια εμφανίζεται η δερματίτιδα λόγω έκθεσης στο ηλιακό φως (φωτοδερματίτιδα) ή λόγω ενέσεων ορισμένων φαρμάκων (ενδογενής δερματίτιδα), που συνήθως συμβαίνει σε μεσήλικες ή ηλικιωμένους ασθενείς.