Νεραντζάκι γλυκό
ΝΕΡΑΝΤΖΙ
Το νεράντζι είναι ένας καρπός πλούσιος σε βιταμίνες. Από το άνθος της νεραντζιάς βγαίνει το ανθόνερο. Το νεράντζι το χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε διάφορα γλυκά. Με τη φλούδα του κόκκινου νεραντζιού φτιάχνετε γλυκό φλούδας και μαρμελάδα. Από τα μικρά πράσινα νεράντζια φτιάχνετε το νεραντζάκι γλυκό.

ΝΕΡΑΝΤΖΑΚΙ ΓΛΥΚΟ
Υλικά
12 νεράντζια
για το σιρόπι
1/2 λίτρο νερό
1 κιλό ζάχαρη
Εκτέλεση
Πλένετε τα νεράντζια καλά και τα ξύνετε με ένα μαχαιράκι από έξω ή με μια μικρή ξύστρα. Κόβετε το νεράντζι σε φέτες, χωρίζοντας το από το εσωτερικό. Αυτές τις φλούδες τις παίρνετε, τις τυλίγετε και τις περνάτε με μια βελόνα σε μια γερή κλωστή, για να πάρουν το στρογγυλό διπλωμένο σχήμα. Κάθε κλωστή να έχει περασμένα 12 - 15 κομμάτια.
Βράζετε αυτά τα κομμάτια (βάρους περίπου 1 κιλό) όπως είναι περασμένα στις κλωστές με νερό. Χύνετε το νερό τους, όταν δείτε πως έχουν μισοβράσει. Προσθέτετε τότε άλλο χλιαρό νερό και τα αφήνετε να βράσουν. Τα κατεβάζετε και τα ρίχνετε σε τρυπητό να χυθεί το νερό. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ρίχνετε σε κρύο νερό. Σε 1 περίπου ώρα τα στραγγίζετε και τα απλώνετε σε μια βαμβακερή πετσέτα να στεγνώσουν.
Αφού βράσετε τη ζάχαρη με το νερό, ρίχνετε μέσα σε αυτό τα στεγνωμένα νεράντζια και τα βράζετε 5 - 10 λεπτά. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε έτσι όλη τη νύχτα.
Την άλλη μέρα βγάζετε τα νεράντζια από την κατσαρόλα και βάζετε το σιρόπι στη φωτιά να πήξει καλά. Όταν δέσει καλά, προσθέτετε χυμό λεμονιού, το κατεβάζετε, το αφήνετε να κρυώσει και μετά ρίχνετε τα νεράντζια να βράσουν άλλα 10 λεπτά και τα κατεβάζετε.
Όταν κρυώσουν, τους βγάζετε τις κλωστές, τα ρίχνετε πάλι στο σιρόπι και τα αδειάζετε στα βάζα.