Ζαχαροπλαστική
Η ζαχαροπλαστική διδάσκει πως φτιάχνετε το κάθε παρασκεύασμα της κουζίνας στο οποίο προσθέτετε κάποια γλυκαντική ουσία (π.χ. ζάχαρη ή μέλι κτλ.).
Τόσο η μαγειρική, όσο και η ζαχαροπλαστική δεν είναι μόνο τέχνη, άλλα ολόκληρη επιστήμη, γιατί για να γίνει ένα γλυκό δουλεύει, εκτός από τη φαντασία, και η λογική, το καλό γούστο και η αισθητική.
Δεν αρκεί να ανακατέψετε μόνο τα υλικά για να φτιάξετε ένα γλυκό. Δεν αρκεί να ευχαριστήσετε μόνο τη γεύση, άλλα πρέπει να ευχαριστήσετε την όραση, την όσφρηση και μετά τη γεύση. Πάντως, οπωσδήποτε, ένα καλοφτιαγμένο γλυκό είναι ένα αριστουργηματικό "ποίημα".
Οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν τα γλυκά όπως και οι σύγχρονοι. Δεν είχαν βέβαια τη ζάχαρη, άλλα έφτιαχναν τα υλικά τους ανακατεύοντας το φυσικό μέλι με σησάμι, με αλεύρι κτλ.
Σήμερα η ζαχαροπλαστική έχει εξελιχτεί, όπως και η μαγειρική. Η φαντασία έχει επινοήσει αριστουργήματα σε γεύση και εμφάνιση, στα οποία έχει δώσει διάφορα ονόματα, άλλα γνωστά και άλλα άγνωστα σε μας.
Πόση ευχαρίστηση αλήθεια νιώθει η νοικοκυρά, όταν, μετά το φαγητό, φέρει στο τραπέζι ένα καλοφτιαγμένο γλυκό και τόσο οι καλεσμένοι της όσο και ο άντρας της πουν: "Υπέροχο γλυκό!!!"
Πολλές φορές η κριτική της γεύσης είναι αυστηρότερη από την κριτική της στεγνής λογικής. Ο φιλολογικός κριτικός μπορεί να υστερήσει στο ξεχώρισμα ιδεών, φράσεων, ρυθμού κτλ. Ο καλοφαγάς όμως κριτικός δεν θα λαθεύει ποτέ.
Προσπαθήστε λοιπόν, να φτιάξετε αριστουργήματα ζαχαροπλαστικής και έτσι να δώσετε την ευκαιρία στους καλεσμένους και δικούς σας να φάνε από τα χέρια σας ένα καλό γλύκισμα.