Ηλιακοί συλλέκτες
Το να βεβαιωθεί κάποιος ότι η επιφάνεια της Γης λαμβάνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας από το πιο κοντινό μας αστέρι - τον Ήλιο, μπορούσε ο καθένας ακόμη όταν ήταν παιδί, χρησιμοποιώντας το συνηθισμένο μεγεθυντικό φακό. Η ενέργεια του φωτός του ήλιου που πέφτει σε πολύ μικρή επιφάνεια ίση με τον μεγεθυντικό φακό, που την εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, είναι σε θέση να κάψει λεπτό καπλαμά, χαρτί ή ξηρό προσάναμμα. Και, σίγουρα, πολλοί θα είχαν αναρωτηθεί στο παρελθόν εάν αυτή η ενέργεια του ήλιου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη θέρμανση.

Οι δυνατότητες εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας είναι κάμποσες και μια από αυτές είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες. Αν ρωτηθούν κάποιοι σχετικά με τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για να συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, πιθανόν πολλοί να αναφερθούν κυρίως στους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Εξαιρετική «διαφήμιση» σε αυτές τις συσκευές είχαν κάνει παλιά τα διαστημικά προγράμματα τα οποία ήταν πολύ επίκαιρα σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ένας άλλος τρόπος συλλογής ηλιακής ενέργειας είναι οι ηλιακοί συλλέκτες. Σε αντίθεση από τις ηλιακές μπαταρίες, οι ηλιακοί συλλέκτες δεν μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ηλιακή ενέργεια άμεσα. Στους συλλέκτες η ενέργεια της ηλιακής ακτινοβολίας χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του αγωγού. Στη συνέχεια ο αγωγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο για την απόδοση της ηλιακής ενέργειας τόσο και για άλλες ανάγκες, όπως συστήματα θέρμανσης ή ζεστού νερού.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας ανήκει στους ηλιακούς συλλέκτες, διότι παρουσιάζει το πιο πρακτικό ενδιαφέρον για οικιακή χρήση, παροχή ζεστού νερού και θέρμανσης. Η βοήθεια των ηλιακών συστημάτων είναι τόσο σημαντική στην εξοικονόμηση της παραδοσιακής ενέργειας, που σε πολλές χώρες η χρήση των ηλιακών συλλεκτών στηρίζεται σε κρατικό επίπεδο.