Για αρκετό κόσμο ισχύει ότι τα νέα ασύρματα συστήματα ασφαλείας δεν απαιτούν εγκατάσταση από κάποιον επαγγελματία. Ασύρματα συστήματα ασφαλείας στο σπίτι δεν απαιτούν συνήθως επαγγελματική εγκατάσταση. Το Synagermoi Net – Συναγερμοί. Έτσι, η εργασία αυτή θα γίνει πολύ πιο απλή από ότι συμβαίνει με τα κλασικά ετοιμοπαράδοτα συστήματα ασφαλείας που η καλωδίωση είναι πολύ πιο σύνθετη και χρειάζεται την εμπειρία ενός επαγγελματία εγκατάστασης συναγερμών. Χρησιμοποιώντας απλά εργαλεία κοινής χρήσης που διαθέτει το κάθε σπίτι μπορείτε μόνος σας να κάνετε την τοποθέτηση ενός συναγερμού με αρκετά μικρό κόστος. Έχετε επίσης την δυνατότητα να αποφασίσετε αν είναι αναγκαίο ένα ασύρματο σύστημα ασφαλείας. Και αυτό γιατί πολλές φορές αγοράζουμε πράγματα που είναι περιττά και καθόλου αναγκαία. Πριν προβείτε στην εγκατάσταση δώστε ιδιαίτερη σημασία στις οδηγίες χρήσης για να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα στο μέλλον. Συνήθως ένας απλός ασύρματος συναγερμός κάνει αρκετά καλή δουλειά αν προσέξετε τα βασικά βήματα εγκατάστασης στο σπίτι σας.

Από τα πράγματα που ξεκινάει κανείς είναι ο σχεδιασμός του ασυρμάτου. Είναι η όλη διαδικασία του γενικού πλάνου που πρέπει να έχει ο συναγερμός μας. Αρχίζουμε λοιπόν από την ακριβή θέση του πίνακα ελέγχου. Μια θέση που βολεύει πολλούς είναι αυτή της πόρτας. Όλοι θέλουμε πριν φύγουμε από το σπίτι να πληκτρολογήσουμε στα γρήγορα τον κωδικό ασφάλισης. Όμως αυτό δεν είναι και η καλύτερη λύση. Ο πίνακας δεν θα πρέπει να είναι εύκολα ορατός από πόρτα ή παράθυρο σε περιπτώσεις παραβίασης του σπιτιού. Αν ισχύει αυτό ο επίδοξος διαρρήκτης γρήγορα θα προσπαθήσει απασφαλίσει την λειτουργία του συναγερμού. Για αυτό το λόγο πρέπει να βρούμε το κατάλληλο μέρος που ο διαρρήκτης θα χάσει πολύτιμο χρόνο. Ταυτόχρονα πρέπει να σκεφτούμε αν υπάρχει πρίζα παροχής ρεύματος που θα τροφοδοτεί τον πίνακα. (Προσοχή να μην επιλέξετε πρίζα που συνδέεται με ελεγχόμενο διακόπτη - dimmer). Επίσης αποφύγετε μέρη που μπορεί να είναι εκτεθειμένα στην φωτιά σε περίπτωση βραχυκυκλώματος του συστήματος συναγερμού. Τέλος σκεφτείτε το μέρος που θα τοποθετηθεί η σειρήνα του συναγερμού. Και εδώ θα πρέπει να σκεφτείτε να είναι καλά προφυλαγμένη η σειρήνα καθώς σε περίπτωση λειτουργίας της είναι το πρώτο πράγμα που ο κάθε διαρρήκτης θέλει να καταστρέψει. Για το λόγο αυτό μην την βάλετε σε προφανές μέρος αλλά κάπως κρυμμένη όπως είναι πίσω από ταπετσαρία ή πίσω από μια ντουλάπα ή ένα μπαούλο.

Στο επόμενο στάδιο αρχίζουμε την υλοποίηση εγκατάστασης συναγερμού. Βασικό εξάρτημα εδώ είναι ο πίνακας ελέγχου εντός σπιτιού. Καλό είναι να τοποθετηθεί σε ύψος κατάλληλο όπου να μπορείς και χωρίς φως να έχεις πρόσβαση στο πληκτρολόγιο. Όσο κι αν επιμένουμε στον όρο ασύρματος συναγερμός είναι καλύτερα ο πίνακας ελέγχου να συνδέεται ενσύρματα με μία πρίζα ρεύματος για σίγουρα αποτελέσματα. Η καλωδίωση πρέπει να είναι εσωτερική (δηλαδή μέσα από τον τοίχο). Εννοείται ότι στο σύστημα υπάρχει εφεδρική μπαταρία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Το σύστημα μπορεί να γίνει ακόμα πιο περίπλοκο αν επιθυμήσουμε να γίνει ελεγχόμενο μέσω τηλεφώνου. Εδώ η εγκατάσταση περιλαμβάνει μία ακόμη σύνδεση, αυτήν της τηλεφωνικής γραμμής. Στο στάδιο αυτό ίσως να πρέπει να συμβουλευτείτε έναν τεχνικό εταιρείας συναγερμών.

Αφού έχουμε ολοκληρώσει την εγκατάσταση του πίνακα ελέγχου σειρά έχουν τα παρελκόμενα όπως είναι ο προγραμματισμός του συναγερμού είτε με άμεσο κάλεσμα μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ενεργοποίησης σειρήνας. Ένα απλό κατσαβίδι είναι αρκετό για να ρυθμίσετε τον επιθυμητό κωδικό που θέλετε για τον συναγερμό σας. Προσπαθήστε να είναι εύκολος για εσάς για να μην μπορεί να ξεχαστεί. Αποφύγετε όμως τους ιδιαίτερα απλούς συνδυασμούς όπως π.χ. 1,2,3,4 ή 8,8,8,8,8 κ.ο.κ. Για τον ακριβή προγραμματισμό του πίνακα ελέγχου, συνήθως ο κατασκευαστής τον παρέχει μέσα από ένα αρχείο excel όπου δίνονται οδηγίες βήμα βήμα μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρης λειτουργίας του. Τις περισσότερες φορές θα το βρείτε αυτό μαζί με την αγορά του συστήματος συναγερμού.

Συνεχίζοντας προς την ολοκλήρωση του ασύρματου συναγερμού μας περνάμε στο στάδιο εγκατάστασης αισθητήρων. Εδώ ισχύει ο νόμος «Όσο περισσότεροι αισθητήρες τόσο μεγαλύτερος κόπος αλλά και ασφάλεια». Ελέγχοντας περισσότερα κουφώματα του σπιτιού μας (παράθυρα, πόρτες κ.α.) καλύπτουμε και μεγαλύτερο ποσοστό από πιθανές παραβιάσεις. Ο κάθε κλασικός αισθητήρας αποτελείται από έναν μαγνήτη (που ακουμπάει πάνω στην πόρτα ή στο παράθυρο ενώ) και από έναν πομπό που συνδέεται στην άκρη του πλαισίου του κουφώματος. Υπάρχουν όμως και άλλου τύπου αισθητήρες που χρησιμοποιούνται σε ακριβότερα συστήματα και είναι αισθητήρες καπνού, θερμοκρασίας ή κίνησης. Οι πιο ακριβοί συναγερμοί εμπεριέχουν όλα τα παραπάνω είδη αισθητήρων κι έτσι μπορούν να καλύψουν κάθε περίπτωση παραβίασης του σπιτιού.

Τέλος πρέπει να τεστάρουμε τον ασύρματο συναγερμό που έχουμε εγκαταστήσει. Συνήθως στον πίνακα ελέγχου υπάρχει η δυνατότητα «δοκιμής» όπως αναφέρεται όπου εμείς θα πρέπει να δοκιμάσουμε έναν προς έναν τους αισθητήρες ξεχωριστά. Από την στιγμή που όλα έχουν δουλέψει «ρολόι» τοποθετούμε τον συναγερμό σε κατάσταση λειτουργίας.

Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την σωστή λειτουργία του συστήματος είναι ο έλεγχος που πρέπει να διενεργούμε τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο. Θα πρέπει να ξέρετε ότι από την στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μαγνήτες και ηλεκτρονικά στοιχεία όπως (πυκνωτές, αντιστάσεις, διόδους κ.α.) εύκολα μπορεί να ξεσυντονιστεί το σύστημα με την πάροδο του χρόνου. Αν θέλετε να μάθετε ακριβώς τι είναι οι ασύρματοι συναγερμοί πατήστε τον προηγούμενο ενεργό σύνδεσμο.