Ανθόπεπλο παπαγαλάκι
Polytelis anthopeplus
ΑΡΣΕΝΙΚΟ: Κεφάλι και λαιμός λαδοκίτρινο, χρώμα σώματος φωτεινό κίτρινο, πλάτη λαδοκιτρινοπράσινο, ουρά μπλε - μαύρο, ράμφος κόκκινο. Μήκος 370 με 400 mm.
ΘΗΛΥΚΟ: Πιο πράσινο από το αρσενικό κυρίως στο κεφάλι, λαιμό και στήθος. Επάνω μέρος της ουράς σκουροπράσινο, κάτω μέρος μαύρο, τα φτερά - εκτός από τα δυο μεσαία - έχουν ροζ άκρες.
ΝΕΟΣΣΟΙ: μοιάζουν με το θηλυκό. Σε ηλικία επτά μηνών εμφανίζονται τα πρώτα κίτρινα φτερά στους αρσενικούς νεοσσούς. Σε ηλικία 15 με 18 μηνών έχουν καθοριστεί τελείως τα χρώματά τους.
ΠΑΤΡΙΔΑ: Νοτιοανατολική και Νοτιοδυτική Αυστραλία.
Αυτό το είδος δεν είναι τόσο αγαπητό στους λάτρεις των πουλιών, όπως άλλα συγγενικά του, πιθανόν επειδή τα χρώματά του δεν είναι τόσο ζωηρά. Παρόλα αυτά είναι ένα κομψό πουλί, με πολύ καλές ιδιότητες, που θα δικαιολογούσαν μια μεγαλύτερη διάδοση. Σαν τα συγγενικά του πουλιά είναι και αυτό ανθεκτικό και αναπαράγει χωρίς προβλήματα κάτω από κατάλληλες συνθήκες, αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι εύκολο να ζευγαρώσετε πουλιά αυτού του είδους. Πάντως κάθε χρόνο ζευγαρώνονται τα ανθόπεπλα παπαγαλάκια με επιτυχία.