Κατηγορία των πλατιών παρασίτων στα σκυλιά
ΤΑΙΝΙΑ
Υπάρχουν πολλά είδη ταινίας και όλα τους παρασιτούν στο έντερο του σκυλιού. Ένα τουλάχιστον από αυτά μπορεί να φτάσει σε μήκος 10 μέτρων. Αποτελείται από την κεφαλή που προσκολλάται στο τοίχωμα του εντέρου με τέσσερις βεντούζες και το σώμα που αποτελείται από τις προγλωττίδες. Κάθε προγλωττίδα είναι ένας αυτοτελής οργανισμός ικανός να ζήσει μόνος του.
Όλα σχεδόν τα σκυλιά και αρκετοί άνθρωποι μολύνονται μια τουλάχιστον φορά στη ζωή τους από ταινία. Το παράσιτο μεταδίδεται από το μολυσμένο άψητο κρέας κυρίως το χοιρινό.
Η καλύτερη προφύλαξη για το σκυλί σας είναι η καθαριότητα τόσο του χώρου που ζει, γιατί τα παράσιτα του δέρματος είναι φορείς ταινίας, όσο και της τροφής που τρώει. Τα συμπτώματα είναι: Το σκυλί τρώει με βουλιμία, άλλα αδυνατίζει. Το τρίχωμά του είναι θαμπό και τα μάτια του θολά. Αν παρατηρήσετε τα περιττώματα του, θα δείτε άσπρους κόκκους, σαν τους σπόρους του κολοκυθιού ή σαν άβραστο ρύζι, ελαφρά πεπλατυσμένους, που αν τους κοιτάξετε από κοντά θα δείτε ότι κουνιούνται.
Είναι προγλωττίδες που έχουν αποκοπεί από την ταινία.
Η θεραπεία που θα σας συστήσει ο κτηνίατρος στόχο έχει να σκοτώσει την ταινία και να τη διώξει από τον οργανισμό.
ΕΧΙΝΟΚΟΚΚΟΣ
Ανήκει στην ίδια κατηγορία με τις ταινίες άλλα διαφέρει γιατί δημιουργεί κύστεις. Η τρομερή αυτή ταινία δεν προσβάλλει το σκύλο άλλα τον άνθρωπο και τα πρόβατα. Την αναφέρουμε γιατί ο σκύλος είναι ένας από τους κρίκους της αλυσίδας που μεταφέρει το παράσιτο από τα άλλα ζώα στον άνθρωπο, είναι δηλαδή ένας ξενιστής, ο τελικός ξενιστής.
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής η διαφώτιση του κοινού και ο συνεχής υγειονομικός έλεγχος έχουν σχεδόν εξαφανίσει τον εχινόκοκκο. Δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Ελλάδα που η άγνοια και η αδιαφορία έχουν βοηθήσει τον εχινόκοκκο να αναπτυχθεί σε πραγματική μάστιγα.
Τα περισσότερα πρόβατα, οι χοίροι, οι κατσίκες κλπ. πάσχουν από εχινόκοκκο και στα δημόσια σφαγεία το θέαμα των πνευμόνων, των συκωτιών και άλλων σπλάχνων με τις εμφανείς κύστεις είναι συνηθισμένο. Τα μολυσμένα σπλάχνα κόβονται από τον αστυκτηνίατρο και καίγονται σε κλίβανο.
Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ζώα που σφάζονται στα χωριά. Τα εντόσθια τους συχνά πετιούνται ωμά στα σκυλιά και ο κύκλος αρχίζει. Από τα περιττώματα του σκύλου ο εχινόκοκκος φτάνει στον άνθρωπο και δημιουργεί κύστεις στο συκώτι, τους πνεύμονες ή τον εγκέφαλο. Οι αριθμοί της Στατιστικής Υπηρεσίας είναι αποκαλυπτικοί και καθρεφτίζουν την εγκληματική άγνοια ή αδιαφορία του Έλληνα.
Το 1974 πέθαναν 45 άτομα από εχινόκοκκο. Το 1975 εγχειρίστηκαν 1171 άτομα, το 1976 - 1126.
Ο εχινόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο και από άπλυτα λαχανικά ή από άψητα εντόσθια προβάτων κλπ.
Αντίθετα με ο,τι πιστεύει ο πολύς κόσμος, δεν είναι όλα τα σκυλιά φορείς εχινόκοκκου. Ένα σκυλί που δεν τρώει άψητα εντόσθια, που κάνει δυο φορές το χρόνο μια προληπτική αντιεχινοκοκκική θεραπεία και που δεν έρχεται σε επαφή με αδέσποτα σκυλιά των χωριών δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να είναι ξενιστής του παρασίτου.
Η ενημέρωση και η προσοχή είναι σε θέση να σώσουν ζωές.