Θανάσης Βέγγος
Ηθοποιός του κινηματογράφου (1926-2011), του θεάτρου και της τηλεόρασης.

Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1945 σε επιθεώρηση του θεάτρου Περουκέ.

Στη μεγάλη οθόνη πρωτοεμφανίστηκε στη Μαγική πόλη του Ν. Κούνδουρου το 1955 και έγινε ευρύτερα γνωστός με το «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ» το 1961. Το 1965 ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής Θ.Β, ταινίες γέλιου, που του επέτρεψε να πρωταγωνιστήσει σε ταινίες που σκηνοθέτησε και παρήγαγε ο ίδιος. Τέσσερα χρόνια αργότερα η εταιρεία του ενσωματώθηκε στη Φίνος Φιλμ.

Το 1971 και το 1972 του απονεμήθηκε το βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τις ταινίες «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» και «Θανάση πάρε το όπλο σου». Το 1991 απέσπασε το βραβείο β΄ανδρικού ρόλου για τη μελαγχολική ερμηνεία του στις «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη. Ξανασυνεργάστηκαν το 1997 στο Όλα είναι δρόμος. Ο Θ. Βέγγος πρωταγωνίστησε επίσης στην τηλεοπτική σειρά «Περί ανέμων και υδάτων».

Το εκφραστικό του πρόσωπο και η χαρακτηριστική εκφορά του χιουμοριστικού λόγου, τον καθιστούν κορυφαίο Έλληνα κωμικό, στη συνείδηση τόσο των θιασωτών, όσο και των επικριτών του παλιού εμπορικού κινηματογράφου. Η σπάνια σεμνότητα στην προσωπική του ζωή, συνεπής προς το πορτρέτο του απλού ανθρώπου της εργατικής τάξης που έπλασε με μοναδική για την εποχή κοινωνική ευαισθησία, αναγνωρίστηκε με πρωτόγνωρα πανηγυρικό τρόπο το 1995 στην Επίδαυρο, όπου ερμήνευσε Αριστοφάνη, με την πιο αποθεωτική υποδοχή που επιφύλαξε ποτέ το κοινό σε ηθοποιό.

Στις ταινίες που σκηνοθέτησε ο ίδιος, ανιχνεύονται άφθονα σουρεαλιστικά στοιχεία που τις διαφοροποιούν από τις τυποποιημένες ηθογραφίες της εποχής. Πέτυχε μάλιστα να δημιουργήσει ανεπανάληπτες κωμωδίες, χωρίς να υποκύψει στη συνήθη πρακτική της συμβατικής μεταφοράς πετυχημένων θεατρικών έργων στη μεγάλη οθόνη.

Το 2002 ο δήμος Κορυδαλλού τίμησε το μεγάλο ηθοποιό, δίνοντας το όνομα του στο ανοικτό θέατρο των εγκαταστάσεων Πολιτισμού και Αθλητισμού της πόλης.