Αυτοάμυνα
Σε μια εποχή αυξανόμενης βίας, η αυτοάμυνα είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την προστασία του πολίτη, αφού η αστυνομία αδυνατεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, όπως θα όφειλε. Η ελληνική και κατά προέκταση η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δικαιολογούν πράξεις βίας όταν αυτές βρίσκονται στα πλαίσια της αυτοάμυνας, δηλαδή της προσπάθειας του κάθε ανθρώπου να προστατεύσει την υγεία του, την σωματική του ακεραιότητα και την ζωή του.

Η αυτοάμυνα και η αυτοπροστασία αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, αρκεί οι πράξεις του να είναι πάντα νόμιμες. Πρόκειται για μία πολύ λεπτή ισορροπία που μπορεί εύκολα να ανατραπεί και να μετατρέψει το θύμα σε θύτη.

Στον χώρο των μαχητικών αθλημάτων (στις λεγόμενες πολεμικές τέχνες δηλαδή) θα δούμε συχνά αθλητές να μάχονται με μαχαίρια. Δεν έχει κανείς αναρωτηθεί για την νομιμότητα αυτής της «άσκησης» και για το τι ακριβώς θα συμβεί στον μαχαιροβγάλτη αθλητή όταν βρεθεί στον εισαγγελέα. Με ποιόν τρόπο άραγε θα τον πείσει ότι, παρά το γεγονός ότι έφερε μαχαίρι, παραμένει αθώος!

Η κεντρική ιδέα της αυτοάμυνας είναι να μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο ώστε να βρούμε διέξοδο διαφυγής. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. Σε καμία περίπτωση η εκπαίδευση αυτοάμυνας δεν έχει σαν σκοπό να μας κάνει μηχανές εκδίκησης, ικανές να σπείρουν καταστροφή. Αποκλειστικός στόχος της είναι η επιβίωσή μας όταν η ζωή μας απειλείται. Όταν βρεθούμε εκτός κινδύνου, τότε παύει η ανάγκη χρήσης οποιασδήποτε τακτικής και τεχνικής.

Μαθήματα αυτοάμυνας μπορεί να λάβει ο καθένας, αρκεί να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το 5ο έτος ηλικίας. Στα παιδιά, τα μαθήματα αυτοάμυνας περιλαμβάνουν επίσης (ή τουλάχιστον θα έπρεπε) και ψυχολογική υποστήριξη ώστε να διαμορφώσουν ισχυρή και δυναμική προσωπικότητα που θα αντιστέκεται στην κάθε είδους παρενόχληση στο μέλλον. Όσο για τις γυναίκες, όσο αδύναμες και αν δείχνουν, η σωστή εκπαίδευση αυτοάμυνας μπορεί να τις κάνει ικανές να αντιμετωπίσουν με επιτυχία και τον πλέον αδίστακτο εγκληματία, όσο αδιανόητο και αν φαίνεται αυτό. Αρκεί να το θελήσουν και να πιστέψουν στις δυνάμεις τους.